Op 28 juli is het weer tijd voor het Zomercarnaval. Dit grote muzikale, multiculturele evenement trekt elk jaar weer veel mensen naar de stad en laat iedereen langs de kant dansen. Ik mocht een echte queen interviewen, namelijk Rita Oliveira van Cabo Verde Chegou!

Hoe is jouw liefde voor het Zomercarnaval ontstaan?
“Toen ik een jaar of twee was namen mijn ouders me al mee naar het zomercarnaval. Ik kan me nog wel herinneren dat ik altijd zat te swingen langs de kant en erg onder de indruk was van de mensen die er zo mooi uitzagen met al die glitters en pailletten. Fantastisch vond ik het. Het zomercarnaval werd een traditie en we bezochten het elk jaar. Toen ik wat ouder werd wist ik dat ik ooit een keer mee wilde doen.”

Wat is er zo leuk aan het zomercarnaval?
“De kick die je voelt als je over straat aan het dansen bent. Zodra je je kostuum aantrekt voel je je een ander mens en ben je er helemaal klaar voor om uit te pakken en een mooie show weg te geven. Iedereen die langs de kant staat doet vrolijk mee, klapt en danst. Dit alles maakt het echt heel leuk. Wat ook zo bijzonder is, is dat alle culturen bij elkaar komen en iedereen meedoet!”

Rita Oliveira queen Zomercarnaval

Foto door Gaby Jongenelen fotografie

Wat voor groep is Cabo Verde Chegou?
“Cabo Verde Chegou is een Kaapverdiaanse groep en ik wilde graag met deze groep meedoen, omdat mijn vader Kaapverdiaans is. Hij heeft me alles geleerd over zijn cultuur, zoals het dansen, de muziek en het lekkere eten. De groep van Cecília staat voor de trots van Kaapverdië en haar muziekstijl en cultuur. In Cabo Verde Chegou zitten veel leuke meiden van verschillende culturen die allemaal even open naar elkaar zijn. We hebben echt een hechte band.”

Hoe ben je queen van Cabo Verde Chegou geworden?
“Mijn groep heeft me gevraagd. Ik deed vorig jaar voor het eerst mee en dacht eigenlijk niet dat ik dit jaar weer mee zou doen. Totdat ik gebeld werd en me de vraag gesteld werd of ik queen wilde zijn. ‘Nu al, pas na één keer meedoen?’ dacht ik. Natuurlijk is het een hele eer en ik heb ja gezegd.”

Welke kwaliteiten moet een queen volgens jou bezitten?
“Een queen moet een open persoonlijkheid hebben en Zomercarnaval uitstralen. Je moet een soort vibe hebben, waar het publiek vrolijk van wordt en ziet dat je lol beleeft. Je moet natuurlijk ook goed kunnen dansen.”

Welke voorbereidingen komen er kijken bij het Zomercarnaval?
“Vanaf februari zijn we al bezig met de voorbereidingen. De projectleider begint met het kiezen van een thema voor de groep (dat is dit jaar de Griekse mythologie), dan zoeken we een modeontwerpster die een prototype maakt en uitwerkt. Als dit klaar is, bespreken we wat we gaan we doen en zoeken we mensen die hierbij passen en met ons mee willen doen. We raadplegen vooral ons eigen netwerk en via-via komen er nieuwe mensen bij de groep. Iedereen kan meedoen en zich aanmelden!”

Wat mag een mooie carnavalsoutfit zeker niet missen?
“Pailletten en glitters!”

Waarom moet de Rotterdammer het Zomercarnaval dit jaar meemaken?
“Het is één groot feest en een viering van de multiculturele samenleving en dat is precies waar Rotterdam voor staat.”

Wat is de beste locatie voor het publiek om naar het Zomercarnaval te kijken?
“Bij Blaak, het beginpunt. Dan is iedereen op zijn best, fris en fruitig en gehypet van de zenuwen en adrenaline.”

Op zaterdag 14 juli is de queen election en hier wordt dé queen van het Zomercarnaval gekozen. Wil je de queen election bijwonen? Dan kun je kaartjes kopen via het Hofplein Theater. Kaartjes kosten €12,-.