Met het klimmen der jaren merk ik dat ik steeds vaker filosofeer over wat ik gedaan heb, aan het doen ben en nog wil ondernemen. Het grote balans opmaken is begonnen. Koers bijstellen, het kan nu nog. Menig vijftigplusser zal dit vast herkennen. Ik heb nog wel een lijstje met wensen. Is het bucket; zaken die ik nog eens wil doen. Is het fuck it; dingen die ik nooit meer wil doen. Mijn opsomming heeft geen naam of het moet een lucky list zijn. Op mijn lucky list staan acties die ik meer wil doen en waarvan ik bij voorbaat al weet dat ze mij een geluksgevoel opleveren. En dat kan nogal gewoontjes zijn; een wijntje plus, de voor mij onvermijdelijke, bitterballen met leuk gezelschap. Meer doen dus.

Lucky list
Ik wil ook dát meer met familie ondernemen. In de loop van het leven verandert familie van samenstelling. Er vallen dierbaren af en er komen mensen bij. Zelfs de harde kern, het centrum van de familie, schuift een plekje op. De kern waar men zich rond verzamelt. Van kind word je ouder en voor je het weet ben je grootouder en ben jij de Pater Familias. Is er een vrouwelijke vorm voor deze term?

DNA onbekend
Ik besloot een stamboomonderzoek via My Heritage te starten. Wie weet is mijn familie veel uitgebreider dan ik denk? Wie weet waar ik vandaan kom? Wie ben ik eigenlijk? Hoogleraar Ate Kloosterman van het Nederlands Forensisch Instituut is in Nederland dé pionier van forensisch DNA-onderzoek. Omdat hij het aandurfde om zijn DNA via een dergelijke aanbieder te laten testen, zag ik er ook geen bezwaar in. En wat blijkt? Voor 60 procent ben ik dan wel Noord-West Europees maar voor 32 procent vloeit er Scandinavisch bloed door mij. Het resterende percentage is terug te brengen naar Engels grondgebied. Dus daarom kijk ik al een dikke 33 jaar naar die heerlijke serie op de BBC! Van Engelse uitdrukkingen ben ik ook groot fan. Is vast vanwege mijn erfelijk materiaal. It’s as simple as that! Het leukste is dat er via de website nu allerlei 1e, 2e en 3e graads neven en nichten opduiken, woonachtig in de genoemde gebieden. Enig! Ik voorzie heel wat wijntjes en bitterballen met mijn pas ontdekte bloedverwanten. Wat staat er op jouw lucky list?