Overdracht van baby op het metrostation. Mijn oma-oppasdag-carrière is onlangs van start gegaan. Iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou gaan doen. Met mijn ingebakken weerstand tegen belemmeringen kon ik me niet voorstellen een dag on hold te zijn. Dochter vroeg het mij dan ook niet. Zij en haar vriend hadden het hele verhaal rond de aanstaande baby al geregeld alvorens ik, enigszins schoorvoetend, mijn bereidwilligheid aangaf.

Geluk
Dom genoeg schijn ik in dit leven maar niet te leren. Waarom doe ik moeilijk? Heb ik aangeboren angsten? Wat is het? Wat ik eerst niet wil, blijk ik later hartstikke leuk te vinden! Zo ook dit. Sterker nog; bestaat er iets leukers dan een dag doorbrengen met een nieuwe liefde? Dat lieve, kleine en o zo onschuldige meisje. Met haar bijna vier maanden is ze alleen nog maar. Vindt ze iets leuk dan is ze tevreden en lacht ze. Vindt ze iets niet leuk dan is er ongemak en huilt ze. Ze is een genot om simpelweg naar te kijken. Ze geeft zoveel meer vreugde dan welke andere bezigheid die ik kan bedenken.

Opstekers voor pasgeborenen
In Rotterdam zijn er volop educatieve uitjes, ook voor baby’s. Bij Studio De Bakkerij worden er babyconcertjes georganiseerd voor kindjes tot en met twee jaar. Muziek heeft een rustgevende werking op de allerkleinsten. Met name klassieke muziek. Uit Canadees onderzoek is gebleken dat het de sociale en communicatieve vaardigheden verbetert.

Als oud-kleuterjuf weet ik als geen ander hoe belangrijk en effectief voorlezen is. Zo goed om er gelijk mee te beginnen. In de Rotterdamse Centrale Bibliotheek wordt er voorgelezen en gezongen. Je maakt eveneens kennis met het Boekstartprogramma voor kindjes van 0 tot 4 jaar.

Kortom: If I had known grandchildren were this much fun, I would have had them first!