Beste lezers,

De NS heeft besloten om voortaan het publiek met “Beste reizigers” aan te spreken om op die manier eenieder zich comfortabel te laten voelen. Maar wat doe je als je voorgedragen bent als fotomodel voor een opdracht in de leeftijdscategorie 45 tot 60 jaar en je bij afwijzing als feedback te horen krijgt dat je niet past binnen de doelgroep? Men zou zich niet met mij als 55- jarige kunnen identificeren? Dat voelt pas oncomfortabel. Wat is dan het heersende beeld dat men voor zich ziet bij de vraag naar vrouwen in deze leeftijdsklasse? Het eerste wat ik te horen kreeg is: grijs of in ieder geval grijzer haar.

Van bruin naar blond naar..? 
Nu peins ik er niet over om te stoppen met mijn haar verven. Ik ben daar zelfs wat hysterisch in. Zo’n tien jaar geleden maakte ik de overstap van bruin naar blond haar, want er viel gewoonweg niet meer tegenop te kleuren. Na één week zag je in de scheiding alweer wat grijs verschijnen. Daar moest ik iets op verzinnen. Maar eerlijk is eerlijk, ook nu moet ik veelvuldig een chemisch goedje op mijn hoofd smeren om het grijs voor te blijven. Navraag bij de kapper leert mij dat ik er bij het laten uitgroeien van de haarverf voorlopig als een panter zou uitzien, dus dat is geen optie. En daarbij… ik wil het gewoonweg niet! En nee, ik wil er niet jonger uitzien. Ik wil dat mijn uiterlijk strookt met mijn binnenkant en op dit moment is deze haarkleur passend daarbij.

Pluis bestrijden met een heat cure 
Het nadeel is dat ik droog en pluizend haar heb. In aanleg, maar nu helemaal! Gelukkig heb ik een zus die exact dezelfde sores heeft en zij heeft nu een idee voorgelegd gekregen. Wij kunnen samen een heat cure doen. Samen, omdat de kuur oorspronkelijk bedoeld is voor niet-Europees haar en daarom hebben we minder substantie nodig. Het is een behandeling voor beschadigd haar. De eerste keer gaan we samen naar de kapper en daarna moeten we vier weken lang tegelijkertijd onze haren wassen, we delen immers de kuur. Na afloop gaan we naar de kapper ter beoordeling.

Beste lezers, de bedoeling is dat ook wij als vijftigplussers met voor het oog krullend blond haar (maar wat in wezen panter gevlekt en grijzig uitgeplozen beach hair is) ons comfortabel en dus niet buitengesloten voelen. Update volgt..