Van de Zuid- Franse stad Nîmes komt de dikke katoensoort, genaamd ‘serge de Nîmes’. Omdat de Amerikanen dit niet konden uitspreken werd het in de volksmond al snel als ‘denim’ uitgesproken en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Maar wat hadden die Amerikanen nu met een Franse katoensoort te schaften? Dat zat zo. Levi Strauss was met zijn broer vanuit Duitsland naar Amerika geëmigreerd. Om in hun bestaan te voorzien moesten ze toch aan geld zien te komen. Ze kwamen op het idee om werkkleding van canvasdoek te maken voor de goudzoekers in de streek waar ze zich gesetteld hadden. Canvasdoek bleek al snel te scheuren en niet heel geschikt voor het zware werk in de goudmijnen. Al speurend naar een beter alternatief kwamen ze in Nîmes terecht. In 1873 werd de eerste spijkerbroek geboren en vanaf 1890 veroverde dit kledingstuk de wereld.

De denim salopette
Ik word erg gelukkig van spijkerstof. Broeken, rokken, jurken en allerlei accessoires. Als het van denim is, is het helemaal prima! Je bent er ook altijd goed gekleed mee, want in vele situaties kán deze stof. Ik heb altijd een grote voorliefde gehad voor de spijkertuinbroek. In vroegere tijden kon je mij daar nogal eens in zien. Blouse eronder aan en een grote brede riem om want accentueren van je taille was een must. Queenie-hakjes of sneakers erbij en Bob’s your uncle! In die tijd werd er als je in zo’n salopette rondliep meer dan eens ‘pot’ naar je geroepen. Dat was toen zo. Men vond het een mannending, zo’n broek. Tot de Dolly Dots zich erin vertoonden, toen hield dat op en was je ineens übervrouwelijk. Vooral met zo’n flatterende riem om je middel.

Denim trend
Het spijkerjasje is ook zo’n fijne. Het klassieke model is eveneens in de winter door te dragen mits een warm wolletje erin en een lekkere shawl om. Allerlei varianten op dit model hangen aan mijn kapstok. En laat ik dit jaar nu helemaal aan mijn trekken komen want denim is één van de modetrends dit voorjaar! Net als de tailleriem en de crocs mét plateauzolen. Die laatste trend laat ik aan mij voorbijgaan. Ik ga op zoek naar een tuinbroek van spijkerstof, dark denim. Heeft iemand een idee waar ik die kan vinden?!