Spijkerbroeken, of more sophisticated gezegd, jeans in alle varianten zijn van alle tijden. Het is een makkelijk kledingstuk passend bij elke gelegenheid. Ga je die dag een muur schilderen of uiteten met collega’s, een denim als basis is altijd oké! Of niet? Niet op een bruiloft dat is één,  maar zijn er nog meer gelegenheden waar zo’n fijn broekie niet kan? Laat ik de dresscode er eens op naslaan. Word er van je verwacht dat je business casual of smart casual gekleed bent, dan kom je er als man mee weg om een jeans met een colbert te dragen. Voor vrouwen ligt dit anders. Voor vrouwen is zo’n item té informeel. Het neigt teveel naar vrijetijdskleding.

Business as usual
Wie denkt er met zorg over na als je ’s ochtends de deur uitstapt en weet dat er zakelijke afspraken op de agenda staan? Uit onderzoek blijkt dat in Nederland dit minder mensen doen dan in de landen om ons heen. Nu heeft onze manier van werken zich in de loop der tijd veranderd. Daar waar we vroeger van 9 tot 5 op kantoor zaten om vervolgens thuis aan tafel bij moeder de gans aan te schuiven, zijn we nu flexibeler aan de arbeid. We zitten niet meer vastgekluisterd aan ons eigen bureau. We stappen tegenwoordig met de laptop onder de arm een koffietent binnen om daar onze werkzaamheden te doen. Dit vertaalt zich naar onze kledij. Je kunt daarom spreken van kleding die past bij de Oude Economie en bij de Nieuwe Economie. In de Oude Economie gingen mannen standaard in een duf grauw pak met stropdas naar het werk. In de Nieuwe Economie is dit zoveel moderner. Basics zijn daarbij een must! Voor mannen: zorg voor lichtblauwe en witte overhemden in je kast. En vooral, let er op dat iets past. Geen te wijde broek, te lange pijpen. Jouw voorkomen heeft direct invloed op de uitwerking van je zakelijke deals. Voor vrouwen is dit, helaas, nog veel meer het geval.

Zaken en vrouw
Als vrouw is je keuze wél vele malen groter. Rokken en jurken zijn perfect mits de pasvorm goed is. Te opzichtige sieraden dragen is geen goed idee, want al snel too much. Een sjaal kan weer wel. Het een en ander is wel afhankelijk van de sector waar je werkzaam bent. Al gelden op zakelijk niveau de basisregels overal. Basisstukken zijn daarom ook de truc. Als vrouw is het altijd handig om een zwarte rok of little black dress in je bezit te hebben. Goed passende blouses, die niet trekken bij je borsten, zijn aan te bevelen. Printje of effen maakt daarbij niet uit. Maar ja, die perfect zittende spijkerbroek kan dus maar beter bij commerciële gelegenheden achterwege blijven. Neem dus zeker geen voorbeeld aan bovenstaande foto. Ik kom binnen en bereik vervolgens niks. Ik ga mijn eigen tips ter harte nemen. Een basic zwarte broek of net jurkje it is! So long spijkerbroek!