De Coolsingel, de avenue van Rotterdam, gaat een grootscheepse renovatie tegemoet. Maak je borst maar nat, want eind 2020 is het hele spulletje pas klaar. Maar dan heb je ook wat! Grote bomen, brede wandel- en fietspromenades, noem maar op. Het enige wat nog hetzelfde blijft is de tram, die al jaren door de straat dendert. Goede reden om de Coolsingel in het zonnetje te zetten. Dat verdient deze stadsboulevard. Tot en met 18 april 2018 kun je in Museum Rotterdam de tentoonstelling Coolsingel, een ode aan het kloppende hart van Rotterdam bezoeken. En dat is zeer zeker de moeite waard. Het mooiste van de expositie is dat het accent is gelegd op de mensen. Zij zijn de hoofdrolspelers en via hen beleef je het ware Rotterdamse leven.

Those were the days..
Zelf heb ik mooie herinneringen aan de manifestatie C70. Afkorting van Communicatie 70. Men vond in die tijd dat Rotterdam zijn andere gezicht moest tonen. Rotterdam moest weer positief in het nieuws! Levendig, vol vermaak en met ambities. Naast het tijdelijke dolfinarium was de allergrootste publiekstrekker de twee kilometer lange kabelbaan. De route van de baan; van Coolsingel naar Oldenbarneveltstraat, naar Schouwburgplein en Weena. Het idee was om van vanuit de open cabines de Rotterdammers te tonen hoe er gewerkt was aan de wederopbouw van de stad. Wij vonden het als jonge kinderen heerlijk om in die stoeltjeslift te zitten en konden er geen genoeg van krijgen.

Tijdens de opening van de tentoonstelling droeg Derek Otte zijn tot de verbeelding sprekende spoken word voor. De commotie die de renovatie van de Coolsingel de komende tijden met zich mee zal brengen wordt met zijn woorden verzacht. Want laten we wel wezen: ‘Rotterdam gaat nooit.’