In de jaren zeventig was geluk nog heel gewoon. Men dacht dat de verwachtingen uit de jaren zestig uit zouden komen. Het milieu zou meer aandacht krijgen, om maar iets te noemen. We kregen twee oliecrisissen en Dolle Mina’s manifesteerden zich met het op hun lijf geschreven ‘Baas in eigen buik’ vanwege het recht op geboortebeperking en abortus. Er waren demonstraties en treinkapingen. De autoloze zondagen. We kregen Moedermavo’s. We zaten in zitkuilen en woonerven werden geïntroduceerd. We wasten ons haar met groene appeltjes-shampoo. Fresh up was dé aftershave en Charlie de allereerste ‘lifestyle’-geur voor vrouwen. Die gebruikte ik natuurlijk ook. We waren ineens met z’n allen into Dr.Vogel. Niet alleen omdat hij allerlei geneeskrachtige plantenextracten op de markt bracht, maar door hem hadden we plots zakken muesli in de winkels. Oh en Teach-In won in 1975 het songfestival met ‘Dinge-dong’.

Born to be alive
Ikzelf werd een beetje wakker in deze periode. Dat gebeurde als je puberjaren zo ongeveer halverwege dat decennium hun intrede deden. Ik had klik-klak ballen en visnetten aan het plafond van mijn kamer mét kurken en schelpen. Ik was fan van Charlie’s Angels of eigenlijk het meest van Farah Fawcett. David Cassidy hing in posterformaat boven mijn bed. Ik riep ‘bal gehakt’ naar iemand als ik vond dat diegene iets doms deed. Ik droeg overhemden van m’n vader, in de taille geknoopt met daaronder broeken die hoog rond mijn middel eindigden, met waanzinnige soulpijpen. Jumpsuits! Ik was er dol mee (en nog)! Accent op je taille was een must. Wat waren ze populair! Ik had ze in alle kleuren en patronen die je maar kon bedenken. Er waren behoorlijk wat modestromingen in die tijd en ik golfde als vanzelf mee. Eind jaren zeventig kleedden we ons massaal in de discolook. Op de plateauzolen en de nylon glimmende maillots na, hing mijn kast vol met glitters.

More than a feeling
Op de Botersloot vind je de tweedehands winkel Vidi Vici. Ik loop er geregeld even binnen. Kleding uit de jaren zeventig te kust en te keur. De jurk op de bovenstaande foto scoorde ik er voor vijf euro! Buiten tweedehands kleding vind je er ook nieuwe stukken. Mocht je nu vinden dat die kloffies naar muffe zolders ruiken (want dat kan nu eenmaal als je tweedehands koopt): was de spullen dan in de wasmachine met zuiveringszout, oftewel soda. Helpt geweldig en je loopt er weer fris, en oh zo seventies bij.