Wat ik zo frappant vind, is dat ik met het stijgen der jaren zoveel nieuwsgieriger geworden ben naar mijn afkomst. Voor zover ik weet stammen de Mosheuvels uit het Rotterdamse. Al enige tijd ben ik drukdoende met mijn stamboom. Dat kan op één van de velen stamboomonderzoeksites die er gepresenteerd worden. Daar krijg je de mogelijkheid om uitgebreid uiteengezet je afstamming te achterhalen. Ik loop vast. Er zijn meerdere Mosheuvel-lijnen in Rotterdam. En is Mark Tuitert nu familie ja of nee? De personen die verdere opheldering kunnen geven, zijn er niet meer. Bijna allemaal niet meer..

Onze tantes Marie en Jo in 1947

Rotterdam, de allermooiste rotstad die er is
Wat zouden mijn voorvaderen van het hedendaagse Rotterdam gevonden hebben? Het Rotterdam dat zich weer bijeenraapte. Het Rotterdam wat de schade ging herstellen van de enorme ravage die het bombardement van 14 mei 1940 had aangericht. Wat zouden ze gevonden hebben van de verzamelgebouwen die geconstrueerd werden? Van het Industriegebouw op de Goudsesingel? Het Groothandelsgebouw? De Twentse Bank of de Cruise Terminal, de voormalige aankomsthal van de Holland-Amerikalijn? Gebouwen die nu monumenten zijn. Toen de wederopbouw zijn aanvang nam, was het gezin Mosheuvel al richting Roosendaal vertrokken om vervolgens niet meer terug te keren. Hoewel, mijn vader -ondertussen getrouwd met mijn moeder- dan weer wel. Deze laatste dagen is door een reeks exceptionele gebeurtenissen zowel bij mijn broer, zus als bij mijzelf, sterk hernieuwde belangstelling voor onze familiegeschiedenis ontstaan. Hoe zat het nu precies?

Tante Jo

Every picture tells a story
Prachtige foto’s zijn in ons bezit gekomen. Foto’s die eeuwen teruggaan. Foto’s die een verhaal vertellen, zoveel meer dan dat wat er in de archieven te lezen is. De koude letters krijgen warmte en kleur. Zie ik het goed? Was er een dienstbode? En wat was dan het beroep van de vader des huizes? Ben jij net zo nieuwsgierig als ik? Wacht niet langer met zoeken, begin nu! Via internet is het heel makkelijk om in het stadsarchief van Rotterdam te zoeken. En aanmelden op een genealogiesite is ook niet het moeilijkste klusje. Maar het allerleukste is en blijft toch wel een ouder familielid te spreken die de mooiste verhalen in geuren en kleuren kan vertellen. Bedankt lieve tante Jo, rust zacht.