“Ik fotografeer het liefst billen; ik heb gewoon iets met billen, ik weet niet wat het is.

Een nieuw hot Expozed talk met fotografe NAIKO. Saskia ging in gesprek met dit talent over onder andere haar werk, passie en stijl. 

NAIKO
“Ik ben Naiko, 22 jaar en ik woon nu drie jaar in Rotterdam. Ik ben 2,5 a 3 jaar werkzaam als fotograaf.”

Werk
“Ik maak foto’s. Ik weet nooit zo goed of ik mezelf fotograaf moet noemen of kunstenaar. Voor mij is het zo dat ik de foto als middel gebruik om mijn kunst te laten zien. Ik noem mijn werk ‘kunst’ omdat het een persoonlijke uiting is; ik maak het voor mezelf en niet per se voor een ander. Ik vind mezelf geen ondernemer; een ondernemer is bezig met het maken van geld en ik ben bezig met mijn eigen creativiteit. Uiteindelijk ben ik wel een fotograaf. Ik heb geen fotografie studie gevolgd. Ik heb fotograferen mezelf aangeleerd door het veel te doen en creatief met de camera om te gaan.”

naiko

Stijl
“Nou, dat ik vind echt één van de moeilijkste dingen om uit te leggen, want het is seksueel, kleurrijk en apart en dat zijn alle drie woorden waar je van alles over kunt fantaseren. Meestal laat ik mijn werk gewoon zien en dan snappen mensen het. Ik denk dat het vooral seksueel is, maar wél nuchter en abstract. Ik hou ervan als vrouwen zicht juist wel sexy willen neerzetten, vrouwen kunnen hun seksualiteit gebruiken en dat is juist hun kracht. Ik fotografeer het liefst billen, dat vind ik het mooiste om naar te kijken. Ik heb iets met billen, ik weet niet wat het is.”

Wist je dat je deze twee posters van Naiko kan kopen op Expozed.nl?

Feminist
“Nee! Absoluut niet! Het woord alleen al vind ik helemaal niks. Ik vind die hype ook echt verschrikkelijk. Ik ben opgevoed door m’n vader in een echt mannenhuis. De mannenwereld vind ik ook veel fijner; ik wilde van jongs af aan al gelijk zijn met het andere geslacht. Als ik iets wil, dan doe ik dat gewoon zelf en daar heb ik niet per se een man voor nodig. Ik heb ook niet veel vrouwelijke vriendinnen.”

Waarom deze stijl?
“Waarom mijn werk is zoals het is, weet ik niet precies, maar het moet wel altijd een positieve mooie wereld uitstralen waarin alles oké is. Af en toe een beetje goor, maar wel op een positieve manier en daarom kies ik ook altijd voor felle kleuren. Zwart/wit vind ik ook mooi, maar daarmee kan ik mijn werk niet de positiviteit geven als dat ik met kleur kan doen. Ik werk in opdracht voor derden, maar binnen die opdrachten krijg ik veel ruimte om mijn eigen creativiteit te laten gaan, waardoor ik dat ook als eigen werk zie.”

Kledingkast
“Ik draag bijna elke dag jurkjes. Ik koop echt om de dag nieuwe panty’s en baretjes zijn ook mijn ding; ik heb er niet heel veel, maar ik draag wel vaak baretjes. Het is ook hoe ik me voel; de ene dag voel ik me wat stoerder en soms voel ik me meer een vrouwtje. Ik houd erg van rood; ik vind dat een fijne kleur om aan te trekken. En geel eigenlijk ook. Zwart als basis vind ik ook fijn. Mijn kleding moet in ieder geval een beetje aantrekkelijk en ook wel krachtig zijn; het mag niet te meisjesachtig zijn; niet schattig, dus, maar met een beetje pit.”

naiko

Merken
“Nee, ik haal mijn kleding overal en nergens vandaan. Ik koop mijn kleding meestal in vintage winkels en daarnaast veel bij Zara en Monki. Ik houd me totaal niet bezig met merken en ik vind dat ook stom.”

Shopgedrag
“Ik koop sowieso niks online, want ik wil alles passen en je weet nooit hoe het zit als je het online koopt. Ik ben heel erg een vrouw als het op shoppen aankomt; ik ga voor een bepaald item shoppen en ik kom terug met van alles, behalve dat ene item. Ik ben niet iemand die de hele dag aan het shoppen is. Ik kijk meestal wel eerst online wat ik wil en dan ga ik naar de winkel en dan pas ik dat en dan koop ik het ja of nee. ”

Wat heb je nu aan?
“Ik heb een baretje op van Very Cherry; een vintage pin-up winkel in Rotterdam. M’n jurkje is van Zara en het riempje was eerst een legging; mijn favo legging en daar heb ik een bandje van gemaakt. Ik heb ook een jurkje van panterprint en dat is ook mijn favo jurkje; panterprint is mijn guilty pleasure. Ik verbied het mezelf om te kopen, want het is wel erg ordinair, maar ik vind het wel heel mooi. M’n schoenen zijn van Dr. Martens; ik was echt verliefd op ze, omdat ze wat hoger zijn en net iets stoerder als de normale hoogte van de Dr. Martens. De roosjes laten zien dat ik ook best wel lief ben.”

Stijlicoon
“Ja, er is één vrouw die ik op instagram volg; L’ecole des Femmes. Ze maakt kleding die heel dichtbij haar interesses ligt; haar inspiratie komt uit films en muziek. Het zijn vaak alleen jurkjes met een split en lange kousen; zij laat precies het krachtigste van een vrouw zien en dat vind ik heel tof. Dat strookt heel erg met mijn visie.”

Meer lezen over onder andere Naiko haar dromen en inspiraties, lees het hele artikel op Expozed.nl

Volgende Expozed Talk komt 10 augustus uit!