‘Het leven kan zo snel veranderen en dat inspireert mij enorm’

In de nieuwe Expozed talk ging Saskia, op een regenachtige dag in Rotterdam, in gesprek met Jonathan Cray over het leven, zijn passie voor schrijven en zijn kledingstijl.

“Mijn naam is Jonathan Cray Urbiztondo, ik kom uit Rotterdam en ik ben 26 jaar. Ik heb onlangs een boek geschreven; Dichtende Avonturen. Daarnaast treed ik op bij spoken word events en werk ik als persoonlijk begeleider in een psychiatrische instelling. Ik wil graag meerdere stenen bijdragen aan de maatschappij. In één wereld werk ik als mentor en in een andere wereld schrijf ik mijn gedachten en gevoelens uit voor het publiek. Die combinatie vind ik heerlijk.”

Bekend van:
Auteur van het boek Dichtende avonturen en doet Spoken Word Acts.

Waar kan je het boek kopen?
Via www.jonathanurbiztondo.nl, Lecturium.nl, bol.com en eigenlijk is Dichtende Avonturen te vinden in alle boekenhandels binnen Nederland en België.

Inspiratie
“Het leven. Het leven kan zo snel veranderen en dat inspireert mij enorm. Shakespeare zei ooit: ‘Als ze me haten zit ik in hun hoofd en als ze van me houden zit ik in hun hart’. Dat vind ik een inspirerende quote omdat ik ook zo in het leven sta. Wat je ook doet, zorg dat je betekenis brengt… Je leeft je leven immers maar een keer.”

Kledingkast
“Ik heb drie verschillende soorten outfits in mijn kast: sportief, casual en netjes. Netjes is ongeveer 10%. Casual is 40% en mijn sportoutfits belichamen eigenlijk het meest wie ik ben. Ik hou van kleding waar ik me vrij in voel en lekker in kan bewegen. Kwaliteit is wel belangrijk voor mij. Ik hou heel erg van blauw en felgekleurde sneakers. Kleuren waar ik me fijn bij voel, een beetje aardekleuren; blauw en bordeaux bijvoorbeeld. Ik kleed me hoe ik me voel; als ik me integer voel zal ik nooit heel uitgesproken de deur uit gaan.”

Jonathan Cray

Shopgedrag
“Ik shop meestal online, bij voetbalshop.nl. Ik hou van kortingen checken en gewoon lekker surfen over het net. Ik heb maat S en dat is altijd wel te vinden. In de fysieke winkel wordt het American today, the Sting.”

Merken
“In mijn sportieve stand, altijd Nike, Adidas en Underarmer; dat is een Amerikaans merk. Timberland en Converse zijn ook favoriete merken van mij. Ik hou heel erg van sneakers; voor elke mood heb ik wel een paar sneakers maar ik ben geen sneakerhead; ik ga niet voor de nieuwste releases. Ze moeten gewoon lekker lopen; ik loop veel.”

Wat heb je nu aan?
“Mijn schoenen zijn van Nike Air Max; gewoon classics. Ik heb ze bij JD sports gekocht.”

Stijlicoon
Neymar jr. Zowel in kledingstijl als zijn werkdrive. Drake ook. Over het algemeen dragen ze mooie simpele sportkleding, terwijl hun salaris iets anders vertelt en daar hou ik van. Less is more. Ik hou van de karakters en verhalen achter een persoon en dus ook hun kledingstijl. Deze zwarte Nike trainingsbroek van Frankrijk en een blauwe sweatervest waar de Eiffeltoren op staat; ik ben gek op reizen en dus ook op Parijs.”

Dromen
“Ik wil graag het tegenovergestelde doen, dan alleen mijzelf verzadigen. Ik wil echt wat betekenen voor anderen. ‘Wat kan ik jou geven en wat kan jij mij geven?’ Zonder limits. Nu is het in de vorm van een boek, maar het kan ook in een kleinere vorm zijn.”

Samenwerking
“Ik sta altijd open om met mensen samen te werken. In de schrijfwereld moet je goed kunnen samenwerken met je uitgever en door een deur kunnen. Hetzelfde geldt voor spoken word events. Je werk doe je alleen, maar het uitbrengen van een product of act doe je samen. In januari 2018 komt er een boek op de markt met 432 gedichten en 275 Nederlandse en Belgische dichters. Ik ben ook in dat boek te vinden. Kijk, dat is een goed voorbeeld van samenwerken!”

Om de twee weken komt Expozed talk uit met een nieuw talent uit de creatieve industrie.

Tweede passie
“Goeie vraag. Ik denk het niet. Ik ben gefascineerd door het leven, dat het elke minuut kan veranderen. Gewoon life en z’n details. Schrijven en voordragen blijft wel echt één van mijn grootse passies. Ik ben hard aan het werk om het tweede boek in elkaar te zetten en het komt allemaal neer op communicatie. Je eigen gevoelens en gedachten vertalen in woorden en de ander willen begrijpen blijven voor mij magisch.”

Typisch Jonathan
“Super impulsief en ik heb geen grenzen, maar ik ben dan weer wel zover dat ik mijn verantwoordelijkheden zal moeten nemen. Ik ben echt grenzeloos, dus hou me in de gaten! ;)”

De volgende Expozed talk komt 19 oktober uit.