“Ik heb een teringhekel aan gekochte smaak!” Aldus Ted Langenbach. In principe behoeft deze man verder geen intro, maar indien je meer wilt weten: voor €20 neem je zijn biografie over van Jascha Vink, die heeft hem namelijk uit. Ik weet nog dat ik Ted één vraag stelde over het ontstaan van zijn stijl. Er volgde een verhaal waar je een boek over kunt schrijven. Pietra Ligura was eveneens aanwezig bij het interview en wist alles goed samen te vatten.

Hoe is jouw stijl zo ontstaan?
“Deze is organisch, door de tijd heen ontstaan, waarbij ik stijlen meng die ik voorbij heb zien komen. Disco, Punk, Rave; het combineren ervan brengt een bepaalde generatieloosheid. Daarbij word ik beïnvloed door wat ik in Zuid-Europa zie. Daar komen eigenlijk geen merken meer bij kijken. Ik vind dat merken vandaag de dag sowieso veelal gelieerd zijn aan foute personen. Vroeger was ik meer bezig met merken. Paco Rabanne, Pierre Cardin en de oude Christian Dior. Nu is het vooral mengen, authenticiteit met nieuwe looks creëren. Net als deze sjaal van Fiorucci en de bril van Pierre Cardin uit 1967.”

En hoe zou je jouw stijl typeren?
Riviera Quirky, St. Tropez meets Oost Berlijn!” Duidelijk verhaal en het kwam eruit zonder te aarzelen.

Provoceer je graag met jouw stijl?
“Nee, het is niet zozeer provoceren maar meer je hart luchten” zegt Pietra. Ted vervolgt: “Dat conservatieve, daar word ik zo moe van. Het begint op Teheran aan de Maas te lijken. Doe nou eens wat uitbundiger, dat Milkshake uitbundige, free minded. Als ik over de Meent loop ziet iedereen er hetzelfde uit, zowel mannen als vrouwen. Alles moet perfect zijn. Dat is die Cristiano Ronaldo-look, totaal onwerkelijk. Bij vrouwen is het misschien nog wel erger nu ze allemaal die Kim Kardashian nadoen. Ze passen vaak niet eens meer op die scooters.”

Heb je voorbeelden op stijlgebied?
“Nou de Dandy-stijl heb ik altijd kunnen waarderen. Jules Deelder bijvoorbeeld. Andere voorbeelden zijn Alain Delon en Tony Curtis. Zelf bezigen wij al tijden de term: Breed profileren, diep confronteren. Iets om aan vast te houden.”

Nog een gouden tip voor de man?
“Probeer meer uit te dagen! Laat je geen stijl aanmeten. Meng verschillende stijlelementen tot het je eigen is. En Obach in Barcelona, dat is de beste hoedenzaak ter wereld!”