Yes! Dit weekend kunnen we het dak op. Maar dan ook echt letterlijk. Ontdek nieuwe (hoge) plekken, laat je verrassen door spectaculaire uitzichten en speciale voorstellingen. Kom eten, drinken, dansen of zelfs slapen boven op een dak in onze Maasstad. Voor 5 euro kan je een Dakpas aanschaffen voor het hele weekend. Hieronder onze favo’s op een rijtje. Check de website van Rotterdamse Dakendagen voor alle info!

1. Dakakker
Bovenop het Schieblock is het eerste grote oogstbare dak in de Nederland gerealiseerd: de DakAkker. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en honingbijen gehouden. De grootste dakboerderij van Europa, waarbij direct met grond op dak wordt gewerkt. Hoe leuk. En lekker. De POP-UP Theehuis is ook dit jaar weer te vinden en Dakboer Wouter Bauman neemt jullie mee op excursie over het dakpaviljoen.

2. Laurenskerk en Gebouw De Heuvel
Het oudste uitzicht van de stad behoort nog steeds als één van de mooiste. Je moet er wel ruim 300 treden voor beklimmen, maar eenmaal boven word je beloond met stadse vergezichten op Markthal, pleinen en bruggen. En ach, heb je die weekend-work-out meteen gehad.

3. Parking Westblaak

Dé hangout van de Dakendagen, met centrale kassa, informatiepunt en bar. Als je je hier meldt dan komt het met jouw Dakendagenweekend helemaal goed. Zaterdagmiddag worden hier gezellige borrels georganiseerd, op zaterdag ook een spoken word programma en de zogenaamde hardrockbingo.

4. Parkeerdek WTC
Daar waar eerst de La Place in de oude V&D op uitkeek, daar gebeurt nu al enige tijd niets. Tijd om de boel voor de gelegenheid eens open te gooien. Op dit dak wordt de salsa gedanst, is er een zogeheten Dakvragen Talkshow en eet je een hapje van Green Delight.

5. Station Hofplein
Het was lang niet helemaal duidelijk wat er met Station Hofplein zou gebeuren. Onderaan blinken prachtige boogjes gevuld met winkels, kantoren en (sterren)restaurants. Maar op het dak is het al een tijdje stil sinds de Randstadrail er niet meer rijdt (2010). Af en toe een festival is leuk, maar zo’n fantastische A-locatie verdient natuurlijk meer. Tijdens de Dakendagen kunnen we hier gelukkig terecht, voor een urban picknick.

6.Kunsthal Rotterdam
Op voorhand vraag je je af of dit nu wel echt een hoog dak is, zo tussen die giga torens van het Erasmus MC. Niets is minder waar. Op het dak van het iconische gebouw van Koolhaas, leven namelijk talloze bijenvolken die worden verzorgd door een heuse dak-imker. En die beste man leid je met liefde rond op ‘zijn’ dak.

7. Het Witte Huis
Het Witte Huis (1898) was niet alleen de eerste wolkenkrabber van Rotterdam, maar ook die van Europa. En ooit de hoogste. Tijdens deze dagen word je bovenaan ook nog eens beloond met een exclusieve skybar, die weliswaar maar één soort drankje serveert, maar dat het wel gelijk goed doet. Dit uitzicht is werkelijk top.