De scholen zijn weer begonnen en dat betekent toch echt het einde van het vakantieseizoen. Waar een paar geluksvogels nog wel een zonvakantie in het verschiet hebben, zijn veel van ons alweer hard aan de studie of arbeid. Om toch nog een laatste keer weg te dromen naar dat ene fijne etentje op je welverdiende vakantie, neemt Hotterdan je ditmaal mee op een culinaire ontdekkingsreis met een hot Mediterraans tintje.

1. Griekenland heeft als populair vakantieland zowel op ’t vasteland als op de vele pittoreske eilandjes veel te bieden, en zo ook de Griekse keuken. Het MAHO-kwartier is niet alleen een walhalla voor jouw garderobe, maar ook de place-to-be voor een goedgevulde maag. DeliGriek zit op de Pannekoekstraat dan ook zeker op z’n plaats. Dit is je nieuwe favoriete adres om de (koel)kast te vullen met authentiek Griekse delicatessen, maar je kan je ook ter plekke laten verleiden door een delicious pita gyros. Ideaal voor een snelle lunchhap zo tussen het shoppen door. Uiteraard wel mét extra tzatziki! 😉

2. Al eens bij Frits gegeten? Zo niet, reserveer dan nog voor dit weekend snel een tafeltje, want bij Frits (voorheen bekend als Fritschy) begrijpen ze wat een avondje uit nodig heeft. Neem plaats in de karakteristieke huiskamer, bestel een (half) bijpassend wijnarrangement en luister naar het verhaal dat Frits jou via een 8-gangen diner, met een knipoog naar de Mediterrane keuken, vertelt. Er komen onverwachte smaakvariaties voorbij, maar het is gegarandeerd een feestje op je bord. Het einde van de avond rijdt ook jij moe maar voldaan vanuit dit idyllisch stukje Delfshaven naar huis.

3. Obba Lounge is naast een locatie in de Markthal, al jaren gevestigd in Rijnhaven aan het waterfront. Het in geschakelde zeecontainers huizende restaurant is misschien wel de grootste verrassing als je het van buiten moet beoordelen. Schijn bedriegt, want het is alsof je de set van 1001 nachten binnenkomt. Je komt ogen tekort bij het zien van het kleurrijke, tikje dramatische interieur met grote kroonluchters en fluwelen zetels. De grote schalen overvol met hapjes en dips voor op het Turks brood passen prachtig in dit decor. Het oog is bij ons (helaas) altijd groter dan de maag, dus na de grote Mezze superdeluxe gaan wij direct door voor het dessert 😉

4. Quizvraagje: In welk restaurant in Rotterdam vind je de meeste engelen en heilige beelden per m² ? Wij eten onze hoed op als dat niet bij De Hemel op Aarde is, waar je voor een avondje tapas-happen op de Oostzeedijk Beneden aan het juiste adres bent. Naast de vaste smaakmakers worden er ook seizoensspecialisten geserveerd. Je plek in deze hemel is helaas niet vooraf te reserveren, maar zelfs voor een knus diner aan de bar is een poging al meer dan de moeite waard!

5. Op de hoek van de Van Oldebarneveltstraat en de Mauritsweg heeft l’Ouest een toplocatie weten te bemachtigen. Op een zonnige middag is het er heerlijk toeven op het terras. Naast dat er is altijd wat te zien valt op de dynamische kruising, vind je hier de gouden combinatie van grootse diversiteit aan Mediterrane tapas en daarbij de lekkerste wijnen. En schuif na de lunch en borrel direct aan voor het driegangendiner met het verfrissende, wisselende Menu du Chef vol smaken uit Zuid-Europa.

En ja, je moet altijd iets te wensen overlaten – dus voordat ook voor mij de arbeid weer roept, staat Mediterraans/Caribisch eethuis Taberna Dushi (ook in het MAHO-kwartier) op de verlanglijst. Tijdens mijn stagetijd op Curaçao kon ik geen genoeg krijgen van het soulfood, zoals stobá (stoofvlees). En het Spaanse Camarón tegenover het Lloydkwartier is ook weer geopend na een zomerstop, dus ook al laat het Hollandse zomerweer het afweten er is in Rotterdam genoeg keuze om je alsnog in hartje zomer te wanen!