Niet getreurd mocht je deze zomer het thuisfront bewaken, de Rotterdamse chefs bieden iedere thuisblijver wat wils. In deze zomerspecial helpen we je met de keuze voor een heerlijk avondje Japanese dining, waar jij kennismaakt met authentiek Japan. Het land dat ons veel meer te bieden heeft dan alleen verrukkelijke sushi en sashimi. Niks geen all-you-can-eat sushi meer na een bezoekje aan een van onze volgende favo spots.

1. Mijn eerste kennismaking met de Japanse keuken wat meteen een schot in de roos. De plek waar ook Madonna haar sushi eet als ze in onze Maasstad verblijft, Ono. De inrichting is vrij klinisch met wit leren banken en paarse belichting – inderdaad niet heel romantisch, maar de menukaart en kwaliteit van de ingrediënten zullen jou blij verrassen. Ga je voor het eerst bij Ono eten? Het verrassingsmenu is een aanrader, dan proef jij naast de beste sushi en sashimi in town hoogstwaarschijnlijk ook de St. Jacobsschelp met de onweerstaanbare pikant romige saus, onze quilty pleasure!

2. Loop naar de andere hoek van hetzelfde pand en je vindt Japanese cuisine Azura. Het restaurant ademt veel sfeer door het gebruik van authentieke materialen en donkere tinten en is daarin het tegenovergestelde van buurman Ono. Naast de bekende, verse Maki’s en Nigiri sushi vind je hier ook puur Japans Wagyu-rund terug op de kaart. Het uitgebreide menu belooft jou in ieder geval een smaakvol, avondvullend programma waarbij jij je voor even (terug) waant in Azië.

3. Bij de Rotterdamse chef én sommelier Chung Wai Liu word je aangenaam verrast met een moderne versie van de Aziatische keuken. Het restaurant, gelegen op het eilandje achter de Meent, combineert het beste van Aziatische en Europese smaken. Ook al is Pekingeend van oorsprong geen Japans maar een klassiek Chinees gerecht, het is echt een must als je bij Chef Chung op visite bent. Er miste wat ons betreft alleen nog wat sfeer, maar aangezien Chung komende week zijn deuren heropent na een verbouwing staan wij binnenkort weer op de stoep!

4. Bewoners op De Kop van Zuid hebben driemaal geluk, want ook Aqua Asia Club is gevestigd op dit mooie stukje Rotterdam en wel ónder De Rotterdam. Een smaakvolle inrichting en een front row uitzicht op onze Erasmusbrug maken dit al een hotspot op zich. Je kan hier zowel voor lunch als diner terecht om te genieten van moderne Japanse gerechten met een kaart die vol staat met schatten uit zee. Een miso- of vissoep is gegarandeerd een goede start van jouw avond of pak uit met een gevarieerde schaal Fruit de Mer. Voor al deze Japanse hotspots tast je misschien iets dieper in de buidel, wat ons betreft is deze ervaring het elke cent waard.

5. En twijfel je voor de lunch of je wel trek hebt in een zelfgesmeerd bammetje? Think twice en maak een ommetje langs ramenbar Hinoki op de Keizerstraat en trakteer jezelf tussen het harde werken door op een (mega!)bowl Japanese noodle soup.

Hoog op onze eigen wishlist staat een haute cuisine diner bij Chef Yama van het gelijknamige restaurant. We hebben hoge verwachtingen van deze ambitieuze chef met jarenlange ervaring in de keuken van onder andere Yamazato (1 Michelinster) in 020’s luxueuze Okura hotel. Ben jij toevallig al bij Chef Yama geweest? Laat ons dan weten welk gerecht we écht moeten proberen!

Aangezien ons Japans niet opperbest is en ook nog eens lastig te lezen, houden wij het voor nu gewoon bij een simpele Eet smakelijk!