Creating a custom fit bra using 3D bodyscanning technologies. Zo luidt de titel van de afstudeeropdracht, die Lidewij van Twillert deze zomer voltooide aan de TU Delft. Uit deze opdracht vloeide haar eigen, innovatieve lingeriemerk voort: Mesh Lingerie. En laat ik daar nu nét alles over willen weten, met mijn voorliefde voor mode én technologische innovaties. “Eigenlijk is het een heel straight forward idee, begint Lidewij, “stiekem verbaasde het me dat dit nog niet bestond.”

 IMG_9590Let’s talk about mesh..
“Het bestandsformaat waarin de 3D bodyscans worden aangeleverd hebben een Mesh-structuur: een netwerk aan kleine driehoekjes die een samen een bepaalde vorm maken. De naam geeft dus meteen het meest onderscheidende kenmerk van het product weer. De 3D-bodyscans vormen de input, waarmee ik vervolgens de perfect passende bh voor een uniek persoon creëer.”

Nadat ze afgelopen najaar zowel in Volkskrant Magazine als op Dutch Design Week stond liep het storm met dames die zichzelf op de lijst zetten om muze te worden van Mesh. “Ik hoop dat ik vrouwen kan bereiken die klaar zijn met bh’s en ten einde raad zijn. “Ik zit hier al zolang op te wachten,” heb ik inmiddels al vaak gehoord. Vrouwen die altijd een uitzondering zijn wat betreft hun bh-maat, moeten nu juist géén uitzondering zijn.”

Functie x vorm
“Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met 3D-bodyscans en ik dacht: daar moet ik iets mee. Ik ging nadenken over wat het ultieme kledingstuk is dat comfortabel móet zitten en al snel kwam ik bij de bh. Bij dit kledingstuk is er vaak een contradictie tussen comfort en esthetiek. Als het lekker zit dan laat het uiterlijk te wensen over en is een bh sexy en mooi, dan zit het niet lekker. Denk aan beugels die in je huid prikken, kant dat door elk shirt heen bobbelt en andere ellende. Met Mesh Lingerie wordt de bh persoonlijk gemaakt, doordat deze is gebaseerd op jouw unieke 3D-bodyscan. Mijn hoogste doel is elke vrouw op deze vernieuwende manier te voorzien van een perfect zittende bh en daarmee vorm en functie te integreren.”

IMG_9565

3D-bodyscan
“Het gekke is dat er op het gebied van lingerie maar weinig innovaties zijn gedaan afgelopen decennia. De naadloze, voorgevormde cup is de laatste grote upgrade van de bh. Met de 3D-bodyscan wordt de bh speciaal ontwikkeld voor een uniek persoon. De pasvorm wordt daarmee geoptimaliseerd. Wat ik nu aan het onderzoeken ben is hoe ik het proces kan automatiseren, maar dat het alsnog customized en uniek is. Dat persoonlijke, op maat gesneden, is kenmerkend voor Mesh en daarop wil ik me dan ook zeker (blijven) onderscheiden.”

De perfecte bh
Ik haal inspiratie uit vintage bh’s. Bij mijn designs zie je het ‘lijfje’ terugkomen, dat in de jaren dertig populair was. Die chique twist wil ik toevoegen aan mijn ontwerpen. Het wordt iets stoerder door de lijnen die over de bh lopen. Deze maken het overigens ook persoonlijk, want dit zijn de werkelijke lijnen uit de 3D-scan. Ik houd zelf vooral van de combinatie zwart en wit én van duidelijk vormen en geen frutsels. Dat strikje dat altijd middenin zit heb ik nooit begrepen.”

IMG_9570

Ben je nieuwsgierig naar het merk en wil je ook muze worden? Check dan: http://www.meshlingerie.nl/