Winter has come! De feestdagen staan voor de deur, de feestdagen-planning van waar en wanneer de familie kerst viert is inmiddels rond en je gloednieuwe kerstoutfits hangen klaar. Naast alle kerstdiners met familie en vrienden zijn de vrije dagen eind van het jaar ook uitermate geschikt voor de broodnodige quality time samen. De 13e maand of eindejaarsbonus is binnen, dus alle redenen om even goed uit te pakken met een date night on point! Hotterdan helpt jou natuurlijk graag een handje.

Liefde gaat door de maag
Verras jouw lover met een tafeltje in één van de volgende neusje-van-de-zalm restaurants en je gaat met extra credits het nieuwe jaar in!

1. Bij mijn herinneringen aan mijn verjaardagsdiner bij FG van chef François Geurds loopt het water me weer in de mond. Als je bij de Hofbogen arriveert en dit tweesterrenrestaurant binnenloopt zal je merken dat elke seconde van de fijne uren die zullen volgen perfect getimed is. Door de cocon-stoelen heb je echt alleen oog voor elkaar en natuurlijk de gerechten, alles staat in het teken van ultieme ervaring. Wij hadden het geluk naast de keuken te mogen plaatsnemen en zo het bijzondere en gestructureerde tafereel van dichtbij gade te slaan. Fascinerend. Om maar te zwijgen over de verrassingen die je -ook door de chef zelf- voor je neus geserveerd krijgt, zoals Waygu beef op een bordje.. eh botje! Ook aan de feilloos aansluitende wijnselectie en service, aan alles is gedacht. Het zal een avond zijn die je, net zoals ik, niet snel zal vergeten…

2. Op zoek naar een iets betaalbaarder maar zeer smaakvol alternatief? Stap dan binnen bij Restaurant De Jong, de buurman van FG, bij de Hofbogen. Deze hoort thuis in het rijtje altijd goed, altijd gezellig. Geen week is hetzelfde bij De Jong, zo ben je verzekerd van een gevarieerde verzameling van seizoensproducten van het vegetarische of vlees/vis verrassingsmenu. Klinkt je dit als muziek in de oren? Bel op tijd, zelf heb ik met mijn enthousiaste last minute dinerplannen al een aantal keren achter het net gevist, dus je bent gewaarschuwd. Als wij komende feestdagen de familiedrukte even willen ontvluchten weet je ons te vinden. Ditmaal bel ik de chef dus wel op tijd 😉

3. Nog een pareltje, ditmaal van sterrenchef Mario Ridder, met de naam Joelia die de gevel siert. Op de Coolsingel, pal onder het Hilton, vind je één en al liefde op een bord. Voor mij is dit pure kunst, het creëren van smaaksensaties en compositie met elkaar in harmonie op nog geen 30 cm². Niet alleen het eten is een lust voor het oog, ook het interieur is om door een ringetje te halen. En ondanks dat Joelia plaats biedt aan aardig aantal gasten voelt het alsnog intiem. De perfecte locatie voor jullie date night! Onlangs opende Mario zijn vierde restaurant Ají op de Pannekoekstraat met ditmaal een kaart vol met Zuid-Amerikaanse invloeden. De wishlist voor 2018 is zoals je begrijpt alweer in de maak!

4. Allure. Een paar jaar geleden reserveerde ik een tafeltje voor twee als verjaarsdagscadeau voor mijn eigen (thuis)chef. Uiteraard lees je recensies zorgvuldig, maar je weet vooraf nooit 100% zeker of het net zo in de smaak valt. Gelegen aan de jachthaven genoten we de “7-van-Allure” met een lekker wijnarrangement. Reserveer dus maar samen met restaurant gelijk alvast je taxi… Voor kaasliefhebbers rijdt er voor het dessert een rijkelijk gevulde kaaskar voor. Al met al een aanrader voor een eerste culinaire kennismaking met een fijne prijs-kwaliteitverhouding ook vriendelijk voor de portemonnee.

5. Na de sterrenregen tijdens de Michelin-uitreiking voor 2018 is Rotterdam niet overgeslagen. In de  historische Oude Haven, onder het stijlvolle citizenM hotel, bevindt zich één van de gelukkigen. Het harde werken werd beloond en Fitzgerald ontving zijn eerste Michelinster. De wijnkaart van Fitzgerald is eindeloos rijk aan wijnen met de meest prachtige namen. Laat je vooral leiden door de bijbehorende verhalen van de sommelier. Ook interior junkies kunnen hier hun hart ophalen, de mix van modern en vintage vormt een prachtig plaatje. Benieuwd waarom het restaurant vernoemd is naar romanticus Francis Fitzgerald? De zoektocht is prachtig beschreven door auteur Ernest van der Kwast.  

Soms heb je het geluk dat er nog een tafeltje last minute beschikbaar is, maar wil je gegarandeerd zijn van een geslaagde verrassing voor je date, bel dan tijdig even de chefs om een tafeltje voor twee vrij te houden. Heb jij nog aanvullingen op dit prestigieuze lijstje? Wij zijn benieuwd. Bon appetit!