Soms ontmoet je op spontane momenten de leukste mensen. Zo liep ik een tijdje terug de eigenaresse – Margaret – van de winkel Ginza tegen het lijf. We bleven een uur aan de praat. Ginza kende ik wel; ik liep er vaak genoeg langs. Toch ben ik in al die jaren nooit naar binnen gegaan. En eigenlijk heel gek, want hier verkopen ze mooie betaalbare kleding met een Scandinavian look. Just the way I like it! Na ons gesprek maakte ik gelijk een afspraak met haar voor een interview en een quick shoot in de winkel.

Ginza
Margaret wist dat ze de fashion-industrie in wilde. Na haar studie Modevormgeving aan de Willem de Kooning ging ze aan de slag als styliste. Zo leerde ze de kneepjes van het vak, ze customizede kleding en was kritisch. Vaak vond ze kleuren en stoffen niet mooi en vroeg ze zich af waarom dat niet anders kon. Ook  miste ze 10 jaar geleden betaalbare, toffe boetiekjes. Vanuit deze behoeften ontstond het idee voor Ginza. Inmiddels is Ginza alweer jaren gevestigd op de Pannekoekstraat en staat bekend om haar betaalbare labels met een clean design.

Margaret West
Naast Ginza heeft Margaret ook een eigen label: Margaret West. Het opzetten van dit label ging echter niet zonder slag of stoot. “In het begin heb ik fouten gemaakt. Maar die moet je ook maken; dat is een onderdeel van ondernemen.” Margaret West kenmerkt zich door een Scandinavische uitstraling, oversized vormen en zachte kleuren. Ook let Margaret erg op de kwaliteit van de stoffen en werkt zo min mogelijk met synthetisch materiaal. Daarnaast verft ze haar eigen kleuren. Ze koopt Fairtrade stoffen die voor 80% uit Bali komen en voor 20% uit China. “In China kan ik soms betere stoffen vinden, zeker wanneer het gaat om de wintercollectie”, vertelt Margaret. Ze vindt het belangrijk om te weten waar haar producten vandaan komen. “De fabrieken zien er goed uit en mensen werken er niet onder erbarmelijke omstandigheden.” Daarnaast maakt ze ook tassen van vegan leather. Het moet voor haar zo echt mogelijk lijken. “Ik vind het tof als mensen aan mij vragen of iets echt leer is of niet. Ook vind ik het belangrijk dat er een verhaal achter zit; namelijk dat deze manier veel beter is voor milieu en dieren.”

Toekomstdroom
Margaret West ligt inmiddels bij 25 verkooppunten. Zowel in Nederland als in Duitsland hoopt ze dit jaar uit te breiden. “Een eigen label gaat zeker niet altijd over rozen. Je hebt soms veel issues, zoals problemen tijdens de productie.” Dit ontmoedigt Margaret zeker niet. Ze gelooft in haar product. Dit is wat ze wil en wat ze kan. “Over 10 jaar hoop ik wereldwijd te verkopen. Dat is mijn motivatie. En als dat eenmaal goed loopt… dan hoop ik ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Misschien koop ik dan een boerderij waar ik beesten opvang die ik red uit de bio-industrie!

 

Benieuwd naar Ginza en Margaret West?

Check it out here: http://www.ginzashop.nl/

Instagram: @ginzashop & @margaretwest

Pannekoekstraat 6A, 3011 LE Rotterdam